Vreta Kloster Bryggeri säljer allt som produceras och det börjar bli svårt att hinna med. Så nu är planen att växa.
Det går tydligen bra att sälja belgisk öl gjord i Sverige. Andreas Fejes tredubblade produktionen andra året och det tredje året ser det ut att bli nästan dubbelt igen. 10000 liter per år blir 50000 och därmed börjar det också bli svårt att klara av leveranserna med befintlig utrustning.
– Allt vi gör säljs slut och det är tomt på hyllorna. Jag har till och med fått restnotera en öl på Systembolaget för första gången, säger Andreas Fejes.
Han hoppas få en ny lösning för lokalen genom att hyresvärden bygger till. Planer finns för detta och när det blir verklighet ökar ytan från 135 kvadratmeter till 400.
– Då slår vi ett hål i väggen och fortsätter att använda den gamla delen som produktionslokal och sen blir det förvaring och personalutrymmen i den nya delen.
I samband med det ska även utrustningen uppgraderas för att möjliggöra en större produktion.
– Jag väntar in att priset på rostfritt ska gå ner igen. Sen ska jag köpa ett nytt bryggverk på 1000 liter anpassat för att man ska kunna göra en dubbelbryggning på en dag, säger Fejes.
Anledningen till att han vill göra dubbelbryggningar är att han i samband med med köpet av ett nytt bryggverk även ska köpa tre jästankar på 2500 liter.
Sedan ett par veckor jobbar även Vreta Klosters första heltidsanställda på bryggeriet, men det är inte Andreas själv
– Jag jobbar fortfarande heltid som professor och har anställt Morgan Söderquist som bryggare i stället. Han sköter bryggning och allt annat dagtidsjobb så kommer jag in och hjälper till vid buteljering.
– Planen är att på sikt anställa fler, men min plan är inte att jag ska gå in och ta lön.