Wapnös öl del av unikt cirkulärt kretslopp

Bildspel

Bild 3 av 10

I källaren på huvudbyggnaden finns en mysig källarlokal där det anordnas ölprovningar.

Han tillverkar sin egen malt och brygger förstås öl. Men Juha Välitalos verksamhet är bara en liten del av det ekologiska kretslopp som växt fram på Wapnö Gård.

Det är en imponerande verksamhet som möter vid ett besök på Wapnö Gård. Det startade med ett mejeri 1998 och sedan har utvecklingen fortsatt.

Hela verksamheten bygger på ett ekologiskt kretslopp och att vara egenförsörjande på råvaror.

– Vi är i mål med det som andra pratar om, säger Lennart E Bengtsson.

Han är VD, själv kallar han sig verkställande dräng, för företaget som i dag har 80 personer anställda och som bedriver en lång rad av olika verksamheter:

* Restaurang

* Mejeri

* Charkuteri

* Egna odlingar i växthus samt på fälten runt gården

* Djurhållning

* Hotell

* Gårdsbutik

Gården är med andra ord helt självförsörjande och har skapat sitt eget lilla samhälle. Givetvis säljs också varorna vidare till andra personer.

– Folk ska kunna leva av våra produkter med ett gott samvete, säger Bengtsson.

 

Stenbock var först

En rundtur på gården gör att man får se en egen utställning om verksamheten, ett mejeri som är den mest framgångsrika delen av gårdens verksamhet, samt 1400 mjölkkor. Där finns restaurang och hotell i den anrika byggnad där Magnus Stenbock var först med att flytta in 1742, och runt gården finns 3000 hektar odlingsmark och 600 hektar skogsmark.

I ett av husen hittar vi dessutom huvudanledningen till vårt besök.

Wapnö Gårdsbryggeris verksamhet började med att man mältade korn.

– Jag trode först att någon annan skulle mälta, men det visade sig att det var jag som skulle göra det, säger Juha Välitalo.

Han började på företaget 2015 och efter att mältningen fungerade har också ett ordentligt brygghus växt fram. Även här är det cirkulärt tänk med vatten från egen brun, egenproducerad malt och försäljning av lågalkoholöl i den egna gårdsbutiken.

Bryggverket är väl tilltaget för att producera öl.

– Vi får ut mellan 1000 och 1500 liter öl per batch, beroende på vilken stil vi brygger, säger Välitalo.

Han har ansvar för hela bryggeriverksamheten och trivs bra med det.

– Vi är en del av gården, men jag har fria händer och vill göra spännande öl. Jag brygger till exempel gärna saison, det tycker jag är ett riktigt bondgårdsöl, säger han.

 

Humliga favoriter

Välitalo har också bryggt humliga öl med framgång. Såväl Alna som Saga är öl i New England-stil som hyllats inte minst i sociala media.

– Totalt har vi bryggt över 20 olika öl, men det är svårt at hinna med att ta fram nya öl. Det öl som säljer bäst är vår folköl Svea Lager som bland annat finns i vår butik.

Det finns vissa planer på att utveckla verksamheten med ett större bryggverk och det kan också bli aktuellt med en egen burklina.

Men i väntan på det brygger Juha Välitalo på så mycket han hinner. De flesta ölen på Systembolaget finns i åtta olika butiker och säljer bra. Mitt i allt vill han gärna ta fram åtminstone ett nytt öl till.

– Jag gillar ju barley wine och skulle vilja ta fram ett sådant öl. Sedan vore det kul att kunna experimentera med suröl med brett, säger han.

Välitalo gillar hela upplägget på gården och har förstås förhoppningar på att skruva upp produktionen.

– Det här är förbaskat kul även om det ibland känns som om man vigt sitt liv till detta.