​​Webbkurs ska motverka felsmaker 

Det finns en rad felsmaker som man varken vill se i öl eller cider, men som kan kräva både träning och erfarenhet för att upptäcka och motverka. Nu arrangerar Eldrimner ett första webinarium på temat tillsammans med mikrobiologen Nan Albertson. 

Acetaldehyd, diacetyl, oxidation och ättiksyra är fyra av de vanligast förekommande felsmakerna som både öl och cider kan råka ut för. Ofta kan de direkt härledas till ett specifikt tillfälle i produktionen som med rätt kunskap och erfarenhet går att undvika. Det nationella resurscentrumet för mathantverk – Eldrimner–  lanserar i slutet av november ett nytt webinarium som riktar sig till dem som redan är igång med att brygga öl eller jäsa cider. 

Föreläsare för den nya kursen är den, i ölkretsar, kända mikrobiologen Nan Albertson. Sedan 2017 driver hon BeerLab i Göteborg för att hjälpa små bryggerier att kvalitetssäkra sina produkter med hjälp av kemiska och mikrobiologiska analyser.

– Egentligen var vi på gång med en kurs om hur man fångar sin egen jäst, men Nan föreslog att vi skulle börja i den här änden med felsmaker. Fokus ligger på hur de uppkommer, smakar och kan undvikas, berättar Viktoria Vestun, branschansvarig för bär-, frukt- och grönsaksförädling på Eldrimner. 

Inför kursen skickar Nan ut de fyra felsmakerna som deltagarna blandar i inköpt öl och cider. Kursen inleds också med en introduktion till hur lukt- och smaksinnet fungerar. Kursen har premiär den 26 november. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.