​​Webbkurs ska motverka felsmaker 

Det finns en rad felsmaker som man varken vill se i öl eller cider, men som kan kräva bÃ¥de träning och erfarenhet för att upptäcka och motverka. Nu arrangerar Eldrimner ett första webinarium pÃ¥ temat tillsammans med mikrobiologen Nan Albertson. 

Acetaldehyd, diacetyl, oxidation och ättiksyra är fyra av de vanligast förekommande felsmakerna som bÃ¥de öl och cider kan rÃ¥ka ut för. Ofta kan de direkt härledas till ett specifikt tillfälle i produktionen som med rätt kunskap och erfarenhet gÃ¥r att undvika. Det nationella resurscentrumet för mathantverk – Eldrimner–  lanserar i slutet av november ett nytt webinarium som riktar sig till dem som redan är igÃ¥ng med att brygga öl eller jäsa cider. 

Föreläsare för den nya kursen är den, i ölkretsar, kända mikrobiologen Nan Albertson. Sedan 2017 driver hon BeerLab i Göteborg för att hjälpa små bryggerier att kvalitetssäkra sina produkter med hjälp av kemiska och mikrobiologiska analyser.

– Egentligen var vi pÃ¥ gÃ¥ng med en kurs om hur man fÃ¥ngar sin egen jäst, men Nan föreslog att vi skulle börja i den här änden med felsmaker. Fokus ligger pÃ¥ hur de uppkommer, smakar och kan undvikas, berättar Viktoria Vestun, branschansvarig för bär-, frukt- och grönsaksförädling pÃ¥ Eldrimner. 

Inför kursen skickar Nan ut de fyra felsmakerna som deltagarna blandar i inköpt öl och cider. Kursen inleds ocksÃ¥ med en introduktion till hur lukt- och smaksinnet fungerar. Kursen har premiär den 26 november. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i mÃ¥naden kan du bli Beernews Patron – dÃ¥ fÃ¥r du exklusiv tillgÃ¥ng till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. GÃ¥ med HÄR.