Namn: Henrik Lindqvist
Ort: Linköping
Ålder: 41
Hembryggare sedan: 2009
Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Det började med flytt till villa på landet. Det var ett gammalt hus med stor tomt och många fruktträd och bärbuskar. När man inte orkade sylta och safta mera så började jag göra frukt- och bärviner. Resultatet var blandat men det tog oftast ganska lång tid att få vinet klart, och tålamod är inte någon av mina bästa egenskaper. Min granne föreslog att jag skulle testa öl, och eftersom jag föredrar öl framför vin så testade jag och det blev en helt ok öl gjord på DME, EKG, Cascade och utjäst med Safale S-04. Efter det fanns det ingen återvändo och jag började brygga med BIAB-metoden. Jag skrev sedan en guide om detta som blev mycket uppskattad på ett bryggforum under mitt alias Weinkeller.
Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?
– Förr kunde jag säkert lägga 10-20 timmar per vecka på ölbryggning. Men intressen förändras och numera är det kanske en till två timmar per vecka med några mer intensiva perioder före ölträffar eller liknande.
– Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?
– Egentligen är det inte svårt om man har utrustning och utrymme för det. Det svåraste är att få allt att klaffa från recept till färdig öl. Jag har nog inte bryggt den perfekta ölen ännu, det finns alltid något jag vill skruva på.
Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?
– En av de bästa var en Brown Porter ”Slaka by Dusk 3” Den tog guld på SM i Eskilstuna 2013 och placerade sig på bronsplats i Nordiska. Den hade ett grymt smakdjup samtidigt som den var väldigt balanserad och med hög drickbarhet.
Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Svårt att välja ett öl, men jag älskar till exempel Orval och är svag för Cantillons grejer. Suröl har jag lyckats ganska bra med men en fin Orvalklon har jag inte bryggt ännu.
Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Tanken har funnits men jag blev istället headhuntad av ett lokalt bryggeri där jag hjälpt till med recept och utveckling av olika ölsorter. Jag kommer alltid att minnas när jag beställde min första öl från fat på krogen. Ölen görs fortfarande och heter Folkes Röda IPA från Centralbryggeriet i Linköping. Om jag kan tänka mig bryggare som yrke är det i såna fall på en bryggpub där kreativitet, små batcher och nya ölsorter radas upp på löpande band. Samtidigt som man kan få snabb respons av kunderna direkt i baren. Att höra hur andra upplever ens öl både positivt och negativt hjälper en otroligt mycket i att utvecklas som bryggare. Att brygga samma fem öl vecka ut och vecka in intresserar mig inte på samma sätt.
Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Hitta en metod som gör det enkelt, hållbart och roligt att brygga. Tänk på att hygien och jäsning är två mycket viktiga saker inom ölbryggningen. Var öppen för att lära dig mer och lyssna på de som dricker din öl, gärna någon som kan vara neutral – inte bara vänner. Låt inte hobbyn gå till överdrift men nöj dig inte med en okej öl, brygg ditt bästa varje gång eller låt bli.
Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
– När jag pallade upp en jäshink med 23 liter porter för flasktappning och den gled av bänken och all öl hamnade på golvet. Det är mycket öl att torka upp…
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Ljust
Kastrull eller bryggverk: Kastrull
Flaska eller fat: Fat
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Surt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot