Han lämnade Västergötland och landade i det lilla bysamhället Wenngarn utanför Sigtuna. Där ska Rikard Ramberg sätta fart på det nya bryggeri som startades i februari.
– Jag inspireras av mycket som är bra, allt behöver inte definieras som en speciell ölstil, säger han.
Ramberg har rötterna i Otterbäcken i norra Västergötland, där han växte upp.
– Jag har nog en något värmländsk västgötska, säger han.
Därefter blev det åtta år i Skövde, och det var då som han utbildade sig till bryggare. Han gjorde sina praktikplatser på i tur och ordning Spendrups, Sigtuna, Nögne och Qvänum. Just på Qvänum blev han sedan kvar.
– Jag började faktiskt jobba där innan utbildning var klar, berättar han.
Men i vintras var det dags för en ny utmaning. Det gamla bryggverket från Qvänum hamnade i Wenngarn, och så gjorde även Rikard Ramberg.
– Vi började att brygga i februari. Vi bygger upp vårt varumärke nu och vill ha ett blandat utbud.
Wenngarn vill ha en bred tillverkning av drycker. I dagsläget görs öl, must och sprit, men på sikt kan det även bli cider och vin som lämnar det lilla bysamhället med ett slott som centralpunkt.
Även när det gäller öl vill Rikard Ramberg variera sig och skapa olika typer av öl.
– Det finns en tanke bakom varje öl och vi vill experimentera. Det kommer att komma mer belgiska öl från oss och vi vill ha en imperial stout. Sedan har vi vår gingertea-öl. Med ingefära och te blir den nästan som en öldrink, förklarar Ramberg.
I dag brygger man på ett 400-liters bryggverk och i år blir det kanske 10000-12000 liter producerat. Men den siffran ska bli högre.
– Vi måste upp i volym, nästan allt vi har bryggt har sålts lokalt. Med lite nya tankar skulle vi kunna brygga 75 000 liter på ett år.
På sikt lär det också bli fler fatlagrade öl från Wenngarn.
– Det var perfekt för oss att besöka Stockholm Beer&Whisky. Vi fick bra kontakter med andra branscher. På sikt skulle jag gärna lägga öl på både ciderfat och rågwhiskyfat.