När Beerbliotek och Odd Island Brewing skulle göra en witbier tillsammans fanns det bara en ingrediens som var viktig utöver de uppenbara.
– Jag fick det i knät med ordern ”Det ska vara melon i”, berättar bryggaren Axel Hagman på Beerbliotek.
Det är han som tillsammans med Odd Island från Fjärås tagit fram receptet till ”Göteborgswits” som ölen heter. Samarbetet resulterade i fem fat och ett gäng flaskor. På lördagen fick göteborgarna chansen att provsmaka resultatet, vid en öppen bryggdag då receptet skulle skalas upp.
– Det är kul att öppna bryggeriet och släppa in folk vid såna här tillfällen, så att de kan både provsmaka och se på när ölen produceras, säger Richard Bull på Beerbliotek.
– Vi har känt Daniel Svensson på Odd Island väldigt länge, så det här är ett naturligt samarbete.
Killarna från Odd Island var tyvärr inte på plats än när Beernews dök upp.
Axel Hagman, som var på plats, berättar om Göteborgswits.
– Jag ville få den att stå ut. Samtidigt är det en öltyp som jag inte är van att vare sig dricka eller brygga så jag fick fundera en stund.
Det slutade med att han blandade 50 procent lagermalt, 35-40 procent vete och resten havre och karamellmalt.
– Och så en jävla massa humle… Vi avslutade med fem kilo Mosaic och lite koriander.
Melonsmaken kommer från cantaloupemelon, till provbatchen på 230 liter använder man tio kilo melon. Något som verkligen märks i smaken.
– Sen gör vi en ändring nu när vi skalar upp receptet, vi kommer att lägga till torrhumling med Eldorado och Mosaic.